Má smysl užívat 2x denně gram vitamínu C? Nemá. Pouze v případě, že máte virózu.

Pojďme se na vitamín C podívat podrobněji.

Vitamín C je nezbytný k životu a k udržení zdraví. Podporuje funkci imunitního systému při nachlazení či hojení tkání, zlepšuje vstřebávání železa, zlepšuje metabolismus cholesterolu a tuků. Je to velký antioxidant a významný prvek protivirové imunity.

Ovšem není céčko jako céčko. Je rozdíl mezi přírodní formou a formou syntetickou, tzn. uměle vyrobenou v laboratoři. Přírodní vitamín C je složen z několika dalších látek. Jednou z jeho složek je i kyselina askorbová. Ale kyselina askorbová není vitamín C.

Přírodní vitamín C je citlivý na vysoké teploty, ničí se vařením, pasterizací a jakoukoli tepelnou úpravou. Zpracováním se snižuje obsah vitamínu asi o 10 % za každých 5 minut vaření, sušením až o 50 %, šetrnější je dušení v páře. Nejlepší je zdroj vitamínu C zmrazit nebo zabránit oxidaci skladováním tablet na suchém místě.

Je to vitamín, který bychom měli tělu dodávat každý den. Nejlépe přirozenou cestou, ze stravy. Nachází se v ovoci, zelenině, kysaném zelí, kvašené zelenině a klíčcích (ty obsahují velké množství čerstvých enzymů i vitamínů). Hodně „céčka“ obsahuje šípek, rakytník, jakékoli citrusy (limetka, citron, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papriky, brokolice, černý rybíz, jahody, kiwi, brusinky, plody kopřivy a květák.

Vitamín C se vylučuje močí. Tělo si vezme jen tolik vitamínu, kolik potřebuje. Nadbytek vyloučí ledvinami. Vylučování přírodní formy vitamínu C ledviny nepoškozuje. Ovšem dlouhodobé vylučování vysokých dávek syntetické kyseliny askorbové může ledviny přetížit a projevit se tvorbou ledvinových kamenů.

Takto vysoké dávky vitamínu C užívejte tedy jen krátkodobě. Obecně lze říct, že tkáně lidského těla dostatečně saturuje množství 250–500 mg/denně (ve stravě). Při dávkách vyšších než 1000 mg denně se stává silným oxidantem. Tento účinek je výraznější právě během infekce a nachlazení.

Jak vybrat dobrý vitamín C?

Ideální je LIPOSOMÁLNÍ VITAMÍN C – tedy vitamín C, který se uvolňuje postupně během dne. Jeho vstřebatelnost se blíží až 95 %, přičemž běžná céčka dosahují vstřebatelnost pouze 8 %. Znamená to, že účinná látka je ve speciálních tukových membránách, které jsou velmi podobné našim buňkám. A i proto buňky vitamin C jednodušeji přijmou a účinná látka snadněji pronikne tam kam je potřeba. 

Hlídejte si tedy přísun vitamínu C dle aktuálního období. Více neznamená vždy vyšší účinek.

Previous
Previous

Únava a vyčerpání

Next
Next

Patní ostruha